Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ...

...Οπως και με κάθε θέμα που αγγίζει τις ανθρώπινες ανάγκες, και κατ'επέκταση τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί υποτίθεται για να φροντίζουν γι'αυτές, είναι ότι οι φωνές στην αρχή είναι πολλές και στο τέλος περιορίζονται στη φράση "τελικά εμάς δεν μας αφορά". Δεν είναι σκληρό αυτό που λέω. Είναι η ανθρώπινη πραγματικότητα.

Πείτε αν κοιτάξετε γύρω σας, από τις κινητοποιήσεις που βλέπετε, θα φανταζόσασταν ότι είστε σε ένα κράτος που όλα υπολειτουργούν? Δηλαδή σας δίνει τη αίσθηση το περιβάλλον γύρω σας ενός συνόλου αγανακτισμένων πολιτών, συνειδητοποιημένων που είναι αποφασισμένοι να απαιτήσουν?

Ολη η ιδεολογία μας περικλείεται πλεον στο αν μας αφορά κάτι, αν συμβαίνει σε εμάς τους ίδιους, και πάλι σε περίπτωση που μας συμβαίνει πως μπορούμε να το επιλύσουμε με τον καλύτερο τρόπο πάλι σε σχέση μ'εμάς και μόνο.

Η κοινωνία αυτή τη στιγμή των απλών ανθρώπων στενάζει κάτω από τεράστια προβλήματα. Πουθενά δεν μπορεί να βρει φως. Ούτε στην υγεία, ούτε στην εργασία, ουτε στις συντάξεις, ούτε στη παιδεία. Για τον κάθε απλό φτωχό έλληνα αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν γίνει δυσβάσταχτα. Πολύ περισσότερο απ'οτι αφήνουν τα κανάλια να φαίνεται για να κάνουν τα φωνακλάδικα παράθυρά τους.

Διπλα στην κάθε Αμαλία που σβήνει σε κάποιο νοσοκομείο και δεν θα βρει το δίκιο της ποτέ, δεν θα λάβει αυτό που χρειάζετ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, όχι μετά όταν θα είναι αργά, δίπλα λοιπόν στους αρρώστους που στενάζουν και ψάχνουν να βρουν στέγη μαζεύοντας όπως όπως ένα φακελλάκι να έχουν έτοιμο, ή περιμένοντας πονώντας το πολυπόθητο ραντεβού στο ΙΚΑ, η διπλωμένοι από το πόνο σ'ενα διάδρομο εφημερίας με το νούμερο 208 στο χέρι, ελπίζοντας να μην πεθάνουν μέχρι ναρθει η σειρά τους,

δίπλα σε όλους αυτούς, ΕΜΑΣ, είναι ο άνεργος που του παίρνουν το σπίτι, είναι ο γέρος που μαζεύει ότι έχει μείνει στη λαική στο κλείσιμο, είναι ο νέος που βλέπει το πτυχίο του άχρηστο χειρότερο κι από κωλόχαρτο, είναι γενικώτερα η διαδικασία του για να επιζήσω πρέπει να γλύψω, να λαδώσω, να παρακαλέσω.

Από την άλλη μια εκνευριστική χλιδή που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο προκλητική. Μια κοινωνία χλιδής όπου τα ίδια άτομα περιφέρουν την ύπαρξη τους από κανάλι σε κανάλι από υπουργείο σε υπουργείο, από χλιδάτο καλοκαιρινό θέρετρο, με πολυτελή αυτοκίνητα, με χολιγουντιανές βίλες, μετακινούμενοι ανάμεσα στο πλήθος των μυρμηγκιών με ελικόπτερο.

Τι ζητάμε από εκείνους που δεν έχουν στηθεί ποτέ σε μια ουρά? Που δεν έχουν ίδέα τι σημαίνει να περιμένεις να πεθάνεις σε μια εφημερία που δεν πρόφτασαν να σε δουν, που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να μην έχεις ούτε ένα ευρώ να πάρεις ένα γαμημένο κουτί μακαρόνια απ το μπακάλη, τι να καταλάβουν τι σημαίνει μαζεύω δεκάρα δεκάρα για να πληρώσω τη δεη κι επειδή δεν με φτάνουν, ξεφτιλίζομαι να παρακαλάω ένα καβαλημένο υπάλληλο να μου κάνει σε δόσεις το ρεύμα κι εκείνος να μου λέει "πέρασε έξω".
Τι σημαίνει ο ξεφτιλισμός που κάθε μέρα κάθε στιγμή πρέπει να υποστεί ένας άνθρωπος που τίποτα άλλο δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει παρά ένα ψίχουλο αύξησης σ'ενα τρισάθλιο μισθό για να επιζήσει?

Τίποτα δεν θα γίνει Αμαλία μου. Στο λέω και στο φωνάζω γιατί ξέρω ότι είσαι σ'ενα καλύτερο μέρος και η φωνή μου δεν θα φτάνει πια για να στεναχωριέσαι.

Σ'ενα κράτος που έχει μετατρέψει τα γεροντάκια σε καραγκιόζηδες, τα νιάτα σε τρομοκράτες με πράσινα παπούτσια, τις κοινωνικές σχέσεις σε χαβουζοσυζήτηση με τις διάφορες κότες στη τηλεόραση που ρουφάνε ευρώ μέσω της ανθρώπινης μιζέριας, ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ?

Πολλοί βιάστηκαν να ειρωνευτούν ότι όλοι εμείς εδώ μέσα σε εκμεταλλευτήκαμε. Οτι δήθεν βρήκαμε μια καλή ευκαιρία να διαφημήσουμε τα μπλογκ.

Ε ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ. ΦΤΙΑΧΤΕ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ ΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ. ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΛΟΓΑ.

Υπάρχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πεθαινει ασήμαντος χεσμένος απ'ολους και χωρίς να του έχει δωθεί ούτε μια στάλα ευκαιρίας να χαρεί το οτιδήποτε δείχνουν οι φανταχτερές διαφημήσεις με τις χαζοχαρουμενες φάτσες που χτυπάνε τα χεράκια χαρούμενοι γιατί επί τέλους βρήκαν λύση αγοράζοντας τη τάδε μαλακία.

Σταματάω γιατί έχω κουραστεί. Εντελώς. Και δεν έχω κουραστεί από το γολγοθά που κι εγώ μπορεί να περνάω όπως χιλιάδες άλλοι. ΕΧΩ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΟΥ ΕΡΜΑΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥΣ.

2 σχόλια:

Chlebouras είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχουν πάρα πολλά στραβα σ' αυτήν την κοινωνία. Και σε πολλά από αυτά φταίει το κράτος.
Αλλά ποιό είναι αυτό το κράτος? Αποτελείται απο ανθρώπους, συγκεκριμένα άτομα, που έχουν μπεί σε μιά θέση εξουσίας. Κάποιος τους έβαλέ εκεί - αυτοί που κάποιοι άλλοι - δηλαδή όλοι εμείς που τους ψηφίσαμε.
Και πολλοί από μας τους "ψηφοφόρους", που γκρινίαζουμε για την κατάσταση του "κράτους", θα τρέξουμε με την πρώτη ευκαιρία σε κάποιο πολιτικό, η σε κάποιο γνωστό, η συγχωριανό, όχι απαραίτητα για να κάνουμε κάτι παράνομο, αλλά για να επισπεύσουμε τη δική μας τη δουλίτσα, για να πάμε λίγο πιό μπροστά στην 'ουρά", να ξεχωρίσουμε απο τη μάζα, και τους χέζουμε τους άλλους τους μαλάκες που περιμένουν στις ουρές!
-Ποιός φταίει όταν ε΄νας οδηγός αυτοκινήτου - που σίγουρα κι αυτός παραπονιέται για την κατάσταση του κράτους - πάει και παρκάρει μπλοκάροντας τη ράμπα στις γωνιές των δρόμων που περνάνε οι ανάπηροι, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό του, γιατί αυτός έτσι βολεύεται εκείνη την ώρα? Το κράτος? Σίγουρα , γιατί δεν έχει αρκετούς τροχονόμους για να τιμωρεί άμεσα αυτούς που το κάνουν αυτό. ΑΛΛΑ, για την ασυνειδησία του οδηγού, δεν φταίει . Ποιός φταίει όταν ορισμένοι που πάνε στα νοσοκομεία, πάνε και δίνουν μόνοι τους φακελλάκια στους γιατρούς, χωρίς κανείς να το ζητήσει, γιατί έτσι νομίζουν ότι θα τύχουν καλύτερης μεταχείρησης ? ( Και, χαίρομαι που το λέω, έχω τύχει σε περιπτώσεις που οι γιατροί αρνούνται!)
Εχουμε λοιπόν ένα πρόβλημα 'ελλειψης αντίληψης της συλλογικότητας στην Ελλάδα - ο πολίτης δρά εδώ σαν να είναι μόνος του, η ο πρώτος και καλύτερος,αγνοώντας όλους τους άλλους. Και αυτό αντανακλά βέβαια και στο κράτος.

- Θα συμφωνίσω μαζί σου στο ότι "δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που δεν κάθησαν ποτέ τους στις ουρές κτλ" .
Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα ΟΥΤΕ απο αυτούς που κάθισαν σε ουρές, και τράβηξαν φτώχεια, ταλαιπωρίες κτλ. Ολοι αυτοί που πιάσανε μια θεσούλα, και σήμερα ταλαιπωρούν τον μέσο πολίτη, μήπως προέρχονται απο μεγάλα τζάκια? Οχι βέβαια ! Αλλά κι αυτοί, με την έλλειψη αισθήματος συλλογικότητας που διακρίνει την πλειοψηφία, μόλις πιάσουν τη θέση και ξεχωρίζουν απο τη μάζα, κάνουν τα ίδια και χειρότερα στους συνανθρώπους και συμπολίτες τους!
Η μόνη ελπίδα λοιπόν για να φτιάξουν τα πράγματα είναι αν όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίσουν να συνειδητοποιούν τις δικές τους ευθύνες, και τις συνέπειες που έχει η κάθε τους παραμικρή πράξη. Ετσι, σιγά-σιγά, ίσως φτιάξουν τα πράγματα.
Αλλιώς, το "κράτος" απο μόνο του δεν θα φτιάξει ποτέ - γιατί το κράτος είναι ο καθρέφτης όλων μας.

vasiliskos είπε...

Συμφωνώ ως προς τον συνειδητοποιημένο πολίτη. Αλλά ως προς τι? Γιατί και ο αδιάφορος, τσαπατσούλης, ανεύθυνος πολίτης, συνειδητοποιημένος είναι ως προς το "ότι αρπάξω και ότι προφτάσω γιατί έτσι κάνουν όλοι".
Είναι δύσκολο να παλαίψεις με όλους και να είσαι ο μοναχικός κρίκος δικαιοσύνης μέσα στην απόλυτη διαφθορά.
Ο άνθρωπος πάντα κρυβόταν πίσω από προστάτες διεφθαρμένους κάνοντας υποκλίσεις και ζητώντας χάρη. Και τώρα περισσότερο από ποτέ νοιώθει ότι είναι έρμαιο στις διαθέσεις του οποιουδήποτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ανασφαλής παντού. Δεν νομίζω ότι κανείς κατα βάθος πιστεύει ότι αν αγωνιστεί για δικαιοσύνη και καλύτερες παροχές θα τις εισπράξει. Οπότε κουτσοπορεύεται στη ζωή του όπως όπως. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα... Μαζί με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας έχει μολυνθεί και το πνεύμα μας ίσως ανεπανόρθωτα.
Οι ελάχιστες φωνές αληθινές που νοιάζονται πράγματι για τη συνολική πρόοδο μοιάζουν όλο και περισσότερο με Δον Κιχώτηδες...
Η ρίζα είναι σάπια και σαπίζουν και τα άνθη. Πως θα φθάσουμε στη σαπίλα της ρίζας? Η καλύτερα, υπάρχει κάποια ελπίδα να φθάσουμε? Γιατί αν δεν υπάρχει αναγκαστικά θα χωριστούμε σε δύο κατηγορίες. Εκείνους που θα αποφασίσουν να "ενσωματωθουν" πλήρως και να έχουν την ησυχία τους κι εκείνους που θα συνεχίσουν "να φωνάζουν" εν τη ερήμω...
Πόσο αλήθεια πιστεύεις ότι μπορουμε να δημιουργήσουμε ενσυνείδητους πολίτες σε μια ασυνείδητη πολιτεία? Σκέψου ότι αυτή τη στιγμή ένα σωρό άνθρωποι ακόμα και υψηλού υποτίθεται πνευματικού επιπέδου, έχουν εναποθέσει τη μοίρα τους σε κάποιον επερχόμενο μεσσία.
Δηλαδή βλέπεις στην ίδια πόλη στην ίδια γειτονιά έναν να προσεύχεται για τη μέρα της κρίσης και να ασχολείται με σενάρια που έχουν δημιουργήσει αρρωστημένα και ύποπτα μυαλά, παραδίπλα ο άλλος ο ταπεινός ανθρωπάκος να προσεύχεται για ένα εικοσάρικο αύξηση και να προσπαθεί να γίνει ο μικροκομπιναδόρος για να μοιάσει στους άλλους και να τη βγάλει καθαρή.
Κανείς από τους δύο να μην σκέφτεται ότι η ζωή δεν είναι ούτε προσευχές, ούτε παρακάλι αλλά είναι δικαίωμα.
Ο άνθρωπος έχει γίνει όχι ασυνείδητος αλλά τεμπέλης. Και αυτό ήταν η μεγάλη επιτυχία των πονηρών που των κατεύθυναν προς τα εκεί. Του έμαθαν αιώνες τώρα να είναι πνευματικά τεμπέλης και να ζει κοροιδεύοντας ακόμα και το θεό του δωροδοκόντας των με τα όβολα στο παγκάρι. Αυτός ο άνθρωπος ο δούλος κάποιου θεού δεν μπορεί να αναλάβει καμμία ευθύνη. Γιατί αν ξύπναγε και καταλάβαινε τι συμβαίνει θα ζήταγε πολλές ευθύνες και όχι από το θεό του, αλλά από αυτούς που τον κατάντησαν έτσι.
Ισως να δικαιολογώ πολύ θα πεις το γένος μας, όμως κοίταξε μερικα μάτια γύρω σου...Κοίταξέ τα καλά. Πιστεύεις ότι έχουν οποιαδήποτε συνείδηση του τι διαπράττουν?....
Φυσικά η γνώση είναι διάσπαρτη καιελεύθερη, όποιος θέλει ας ανοίξει ένα βιβλίο να ξεστραβωθεί όμως εδώ είναι όλο το ζουμί. Η γνώση είναι σχετικά ελεύθερη αλλά η παραπληροφόρηση εντελώς ανεξέλεγκτη.
Φόβος, ημιμάθεια, πνευματική τεμπελιά και μικροβόλεμα θα αφήσουν την εξουσία να κοιμάται ήσυχη για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
Και όσοι βγουν από το μαντρί θα είναι όπως πάντα. ΑΟΠΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ.